Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко, които се

...
Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко, които се
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко водиха разговори, но и караха заедно ски

Руският президент Владимир Путин и беларуският му сътрудник Александър Лукашенко, които се срещнаха днес в Сочи, направиха отмора в договарянията, с цел да покарат ски като дипломатически прийом за усмиряване на напрежението след няколко седмици на замяна на рецензии сред Москва и Минск, съобщи Франс прес.

Двамата, съпроводени от сина на Лукашенко Николай, се появиха дружно на белите писти в Сочи, съобщи ТАСС. Качиха се на седалков въжен превоз, преди да се спуснат по пистите на " Газпром маунтин ризорт ", където прекараха към час. Запитан от туристи за качеството на пистата, Путин отговори, че е положително, написа novini.bg. 

Ски курортът, благосъстоятелност на съветския газов колос, е ситуиран на няколко километра от обектите, където през 2014 година се състоя олимпиадата в Сочи. 

Докато разменяше по няколко думи с туристи, Владимир Путин, който не се оправя толкоз добре със ските като беларуския си посетител, не изключи опцията " идващия път може би " да се качи на сноуборд, само че сподели, че ските са " по-аристократични ", заяви Франс прес.

Днешните диалози сред Путин и Лукашенко се състояха след седмици на напрежение сред двете страни и прочувствени изказвания на Лукашенко против съветския комшия, отбелязва Агенция Франс Прес. 

Русия промени своя данъчен режим в неподходяща за Беларус посока. Минск упреква Москва, че употребява финансов напън, с цел да резервира политическото си владичество върху нея. Москва, от своя страна, счита, че няма потребност да субсидира Беларус, без да има обезщетения в връзките сред двамата близки сътрудници.

Данъчните промени водят до нарастване на цената на съветския нефт, изнасян за Беларус, която преработва огромна част от него, с цел да го върне в Русия или да го изпрати към Европа с облага.

" Сериозните решения не търпят лутане ", съобщи Путин, представен от съветската осведомителна организация " Интерфакс ", в отговор на въпрос за вероятностите за съглашение сред двете страни.

Лукашенко сподели, че връзките сред двете страни са " непоклатими ", само че означи, че двете стопански системи са тясно свързани и Москва ще загуби доста от икономическото намаляване на Беларус.

Това е третата среща сред двамата президенти от 25 декември насам за уреждането на несъгласията към митата върху петрола и газа. 

Споровете сред двете страни са чести. Понякога те засягат и други сфери, сходно на " млечната война ", бушувала сред двете страни напролет на 2017 година, когато Москва упрекна Минск, че доставя артикули с неприятно качество.

Въпреки че стопанската система на Беларус е извънредно подвластна от Русия, Лукашенко, който е отпред на страната си от 25 години, се пробва да се дистанцира от Москва след анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 година, показва Агенция Франс Прес.

Преди началото на договарянията Путин заяви, че възнамерява да разиска с беларуския си сътрудник съдействието в енергетиката, някои неуредени въпроси в търговията със селскостопанска продукция и да предложи сверяване на часовника в региона на интеграцията в постсъветското пространство.

Двустранните договаряния ще продължат в разнообразни формати до петък, заяви ТАСС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР